Wereldwijde zakelijke reistrends onthuld

December 15, 2023

SAP Concur's vijfde Wereldwijde Onderzoek naar Zakelijk Reizen onthult hoe de rol van reismanagers door de jaren heen is veranderd en welke uitdagingen en prioriteiten er zijn bij het vormgeven van zakelijke reisprogramma's en bijbehorende rollen.

Reismanagers hebben de afgelopen jaren een significante verandering in hun rol doorgemaakt. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor het reisbudget, maar ook voor het beheren van reisbeleid en het waarborgen van gezondheid en veiligheid tijdens een pandemie. De baan van een reismanager verandert continu door diverse sociaaleconomische factoren zoals inflatie, duurzaamheid en internationale conflicten. Deze factoren beïnvloeden de taken van degenen die verantwoordelijk zijn voor zakelijk reizen aanzienlijk.

Stressniveaus van Reismanagers Stijgen

Volgens een jaarlijkse enquête onder 700 reismanagers in zeven markten, gaf bijna de helft van de respondenten (47%) aan dat hun baan het afgelopen jaar stressvoller is geworden. Aangezien de economische situatie moeilijk is, is het niet verrassend dat hoge inflatie als de grootste uitdaging wordt beschouwd (41%), wat leidt tot stijgende kosten van zakelijk reizen. De ondervraagde reismanagers identificeerden echter ook andere significante uitdagingen in hun positie, waaronder:

  • Het waarborgen van de veiligheid van zakelijke reizigers, ook in gebieden waar werknemers van gemarginaliseerde groepen kunnen worden blootgesteld aan vijandigheid (38%)

  • De veiligheid van zakelijke reizigers met het oog op hun gezondheid of natuurrampen (38%)

  • Het vinden van duurzamere reisopties (37%)

Reismanagers zoeken naar tools die een compleet overzicht bieden van alle aspecten van zakelijk reizen. Uit een recente enquête blijkt dat bijna alle respondenten (98%) vinden dat hun werk uitdagender is geworden door onvoldoende data en analyse. Dit geldt met name voor het waarborgen van de veiligheid van zakelijke reizigers, het aantonen van de return on investment van hun rol aan het management, het creëren van rapporten over de uitstoot van zakelijk reizen, het voldoen aan regelgeving en industriestandaarden, het vaststellen van budgetten en het bijwerken van reisbeleid.

Externe Factoren Beïnvloeden Soepel Zakelijk Reisbeheer

Zakelijk reizen is hersteld en neemt nu gestaag toe. Volgens de gegevens wordt verwacht dat de totale uitgaven aan vliegtickets binnenkort de niveaus van 2022 zullen overtreffen en blijven groeien richting de pre-pandemische niveaus van 2019. De stijging van de ticketprijzen kan ook een bijdragende factor zijn, aangezien de gemiddelde vliegtarief met 11% is gestegen vergeleken met de prijzen in 2019. Echter, een enquête onder reismanagers onthulde dat de grootste potentiële risico's van zakelijk reizen vertragingen en last-minute annuleringen door luchtvaartmaatschappijen (45%) en wijzigingen door reisaanbieders in het boeken en betalen van zakelijke reizen (38%) zijn.

Duurzaamheidsfactoren Worden Steeds Belangrijker

Veel reismanagers voelen de druk om duurzaam te handelen, wat als een van de belangrijkste aspecten wordt beschouwd. Bedrijven zelf voegen toe aan deze druk, aangezien meer dan een derde van de zakelijke reizigers verwacht dat hun werkgever duurzame reisopties aanbiedt, zelfs als deze buiten de reisrichtlijnen vallen. Het groeiende bewustzijn van duurzaamheid ondersteunt dit. 98% van de zakelijke reizigers is van plan om in de komende 12 maanden extra maatregelen te nemen om de milieu-impact van hun zakenreizen te verminderen.

Zakelijke Reisprogramma's in Verandering

Zakelijke reizen en reisrichtlijnen zijn voortdurend in ontwikkeling en zullen dat blijven. Uit een recente enquête onder reismanagers bleek dat 98% verwacht dat hun bedrijf in het komende jaar haar reisbeleid zal wijzigen. Het belangrijkste doel van deze veranderingen zal zijn om de traceermogelijkheden te verbeteren. Daarnaast identificeerde de enquête verschillende andere prioriteiten die waarschijnlijk aandacht zullen krijgen in de komende 12 maanden:

  • Voldoen aan de behoefte van zakelijke reizigers aan flexibele opties, bijvoorbeeld direct boeken bij voorkeursaanbieders (38%)

  • Interne en externe duurzaamheidsdoelen bereiken (37%)

  • Reiskosten verminderen (37%)

  • Verbeteren van kosten transparantie en beschikbaarheid van gegevens over zakelijk reizen (36%).

Met de toename van zakelijk reizen, keren de gewoonten en trends die voor de COVID-19-pandemie heersten terug. Als gevolg hiervan worden de reisrichtlijnen aangepast om weer in lijn te zijn met de pre-pandemische beleidsregels. Uit een recente enquête blijkt dat ongeveer 34% van de reismanagers van plan is om terug te keren naar het reisbeleid van vóór de pandemie.