Opmerkelijke Groei voor Brussels Airport in 2023

January 02, 2024

Brussels Airport heeft in 2023 een indrukwekkende groei doorgemaakt in het passagiersvervoer, met een toename van 17% ten opzichte van het jaar 2022. Dit herstel is met name te zien in het segment van vakantieverkeer en bezoeken aan familie en vrienden. De totale passagiersstroom bereikte maar liefst 22,2 miljoen, wat 84% is van het aantal passagiers in het pre-covid jaar 2019.

Het zakenreisverkeer vertoonde ook tekenen van herstel, hoewel dit enigszins getemperd werd door een toename in het gebruik van teleconferenties en een grotere aandacht voor kostenbesparingen en milieubewustzijn. Het aantal reizigers naar en vanuit Azië was nog niet volledig hersteld, en de stopzetting van vluchten naar Israël had sinds oktober ook enige impact.

Opmerkelijk is dat het aantal transferpassagiers met 21% is toegenomen, wat wijst op een sterk herstel van de hub-activiteit op Brussels Airport, dat een belangrijke Star Alliance-hub in Europa is.

De top tien van landen met de meeste passagiers in 2023 waren Spanje, Duitsland, Italië, Turkije, de Verenigde Staten, Frankrijk, Portugal, Griekenland, Marokko en het Verenigd Koninkrijk.

Wat betreft vrachtvervoer zag Brussels Airport in 2023 een daling van 10% naar 701.000 ton in totaal. Ondanks deze daling presteerde de luchthaven beter dan veel van haar Europese concurrenten in deze sector.

Deze cijfers benadrukken het belang van Brussels Airport als een sleutelhub in Europa en tonen de veerkracht en het adaptatievermogen van de luchthaven in de nasleep van de COVID-19 pandemie.